www.KuponyZdarma.sk
Máte zaujímavý produkt alebo službu, ktorá tu chýba?
Pre firmy →

4 mýty o tepelných čerpadlách – ktorým ste možno verili aj vy

Tepelné čerpadlá nie sú žiadnou neoverenou novinkou, k ich prvému masívnemu rozšíreniu v Európe došlo už v 70. rokoch minulého storočia. Dnes tento zdroj tepla nájdeme vo všetkých trvalo obývaných častiach planéty. S týmto zdrojom tepla je spojený celý rad mýtov, na nižšie uvedených riadkoch nájdete vysvetlenie k štyrom z nich.

4 mýty o tepelných čerpadlách – ktorým ste možno verili aj vy
(zdroj: stock.adobe.com)

Tepelné čerpadlá nedodajú dostatok energií

V praxi môžete tepelné čerpadlá nájsť pri budovách s vysokou spotrebou tepla či teplej vody, pre ktoré je kritická aj dostupnosť týchto energií, napr. hotely, nemocnice, veľké nákupné centrá, letiská, športoviská, školy, práčovne a pod.

Pokiaľ vyberiete správny typ tepelného čerpadla so zodpovedajúcim výkonom, nemusíte mať obavu o to, že byte v zime trpeli nedostatkom tepla či teplej vody.

Majú krátku životnosť

Očakávaná životnosť tepelného čerpadla sa líši v závislosti od jeho typu, zatiaľ čo pri moderných tepelných čerpadlách odoberajúcich teplo zo vzduchu je možné počítať so životnosťou 15 – 20 rokov, v prípade jednotiek zem/voda je to 25 – 30 rokov. Po tejto dobe bude pravdepodobne nutné vykonať generálnu opravu, po ktorej je možné tepelné čerpadlo ďalej bezproblémovo využívať.

Sú hlučné

Moderné a kvalitné tepelné čerpadlá odoberajúce teplo zo vzduchu majú prevádzkový hluk nižší ako umývačka riadu. Všeobecne platí, že je vhodné neumiestňovať vonkajšiu jednotku týchto čerpadiel k oknám miestností určených na spánok. Pokiaľ toto odporúčanie dodržíte, nemusíte sa obávať, že by vás tepelné čerpadlá obťažovali prevádzkovým hlukom.

Vyžadujú rekonštrukciu domu

Celkovú výhodnosť prevádzky tepelného čerpadla výrazne ovplyvňuje očakávaná spotreba tepla a teplej vody. Pokiaľ ide o teplo, jeho dopyt je možné znížiť zateplením nehnuteľnosti. Ďalej, celkové náklady na prevádzku tepelného čerpadla je možné znížiť inštaláciou podlahového kúrenia, avšak čerpadlá je možné využiť aj na distribúciu tepla radiátorovým systémom.

Komerčný článok

Štítky: